Jans bos

De tuinontwerper


Opgegroeid tussen de weilanden oefende de natuur een grote aantrekkingskracht op mij uit. Al jong was ik bezig in de tuin, mijn eerste echte siertuin was bij oma en de moestuin bij vader. Ik volgde een opleiding in de bloemsierkunst maar het scheppende werk in de buitenruimte bleef trekken. De volgende stap was de opleiding Ontwerp en Beplantingsleer te Gouda, waarna ik het Tuinontwerpbureau startte. Om mijn kennis verder uit te breiden volgde ik opleidingen bij de Tuinacademi en later bij het Ontwerp Instituut. Daarnaast volg ik lezingen en symposiums op het vakgebied. Mijn inspiratie haal ik uit mooie landschappen, oude steden en het bezoeken van verschillende tuinen in binnen en buitenland.

De Ontwerpen

Ontwerpen betekent voor ons een gevoel van ruimte oproepen, een tuin zo in te richten dat er rust en harmoni ontstaat.
Door goed naar verschillende aspecten in de omgeving te zoeken, kunnen bepaalde ruimtes van de tuin u inspireren of juist iets oproepen. Anderzijds kan de tuin informatie geven over de omgeving of eigenaren.
De tuin moet uitnodigend zijn om naar buiten te komen en er in rond te lopen.
Een goed ontworpen tuin geeft, wanneer de tuin verlaten wordt,  een behoefte om te omdraaien en opnieuw de de tuin te willen beleven. Dit is de tuinbeleving waar we naar streven. 

Klimaat bestendige tuinen

Tuinarchitect Jans Bos ontwerpt voor veranderd klimaat

Het klimaat verandert en dat heeft gevolgen voor de manier waarop hoveniers en tuinarchitecten te werk gaan. Tuinontwerpster Jans Bos uit Goudriaan ontwierp deze zomer een tuin die bestand is tegen het weer in de 21ste eeuw.
Jans toonde haar tuin afgelopen zomer, tijdens de vakbeurs Planetarium in Boskoop. “Samen met zes andere ontwerpers van Het Ontwerpinstituut waaraan ik ben verbonden, heb ik voor het Plantarium zeven tuinen ontworpen. Bezoekers lieten we een reis door het klimaat maken, waarbij we ons lieten inspireren door het boek ‘Koning van Katoren’ van Jan Terlouw. We kozen dat boek omdat dit heel oplossingsgericht is. Onze verhaallijn is: hoe maak je van iets slechts iets goeds?”

Niet bang
“Centrale vraag is steeds: ga je de strijd aan met het klimaat of ga je oplossingen bedenken? Ik heb een daktuin ontworpen. Inspiratie deed ik op tijdens mijn vakantie. Ik verbleef in een hotel en zag vanuit mijn kamer alleen daken. Toen dacht ik: dat is ook een probleem, want het water kan nergens heen. Je moet niet bang zijn voor water, je moet er juist iets mee doen.”
Na een aantal dagen nadenken en schetsen maakte Jans een daktuin waarop ze sedum plantte. “Sedum houdt het vocht vast en is isolerend. Op de platte daken aan weerskanten van het sedumdak legde ik kruidenmatten. Aan de overkant had ik een fout dak gemaakt waar het water keihard vanaf stroomde, eronder ontwierp ik een moeras, daar ontstond nieuw leven.”

Minder stenen
Houdt Jans ook in haar ontwerpen voor klanten rekening met het veranderde klimaat? “Ja, ik ben anders gaan ontwerpen, gebruik zoveel mogelijk inheemse en streekgebonden planten en bomen. Die kunnen tegen water en nemen het op. Ook kies ik ervoor minstens twee derde van een tuin met groen te beplanten. Eigenlijk deed ik dat al wel, maar nu kan ik beter uitleggen waarom ik dat doe. Als je kiest voor veel stenen, wordt het in de zomer bloedheet in je tuin en het water kan nergens heen.”
Er zijn meer redenen om duurzame keuzes te maken bij het inrichten van een tuin. “De bijenstand gaat enorm achteruit. Je kunt beplanting kiezen die de bijen helpt. Mensen hebben daar steeds meer oren naar, dat vind ik geweldig. Ik hoop dat steeds meer mensen kiezen voor veel groen in hun tuin. Als je mensen vraagt hoe het paradijs eruitziet, zegt niemand: ‘Met veel beton’. En mensen moeten hun tuin niet te netjes willen hebben. Laat blaadjes gewoon liggen, dat is heel goed voor het bodemleven.”

Artikel met foto's

Opleiding en ervaring Jans Bos

Groencollege Gouda

2 jaar

Tuinacademie Houten

3 jaar

Ervaring, kennis en kunde

21 jaar

Afgeronde projecten

375 +

Inventarisatiegesprek?

Het eerste gesprek duurt 1 uur. 
De vergoeding die wij hiervoor vragen is € 99,95 incl 21% Btw
Tarief is inclusief reiskosten tot een afstand van 25 kilometer.
Bij opdracht van een Tuinontwerp wordt de € 99,95 verrekend.

Contact